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COMESA AMENDS THRESHOLDS AND FILING FEES AND ISSUES FINAL 
GUIDELINES ON MERGER REVIEW 

On April 8, 2015, following a meeting of the COMESA Council of Ministers, the 
COMESA Competition Commission (the “CCC”) announced amendments to the 
COMESA Rules on the Determination of Merger Notification Thresholds and Method of 
Calculation (the “Threshold Rules”) and the COMESA Competition Rules, 2004 (Merger 
Filing Fees) (the “Merger Filing Fee Rules”).  This follows the publication, on October 
31, 2014, of the final and revised Merger Assessment Guidelines (the “Guidelines”).1   

This Memorandum sets out the revised thresholds and filing fees for COMESA.  
It explains the CCC’s approach to determining whether a merger has a sufficient nexus 
to be notifiable; the formalization of the ‘comfort letter’ procedure, which the CCC had 
previously offered only on an informal and discretionary basis; and the duration and 
calculation of the review period.  While the revisions provide much-needed clarity on a 
number of key issues, several concerns remain.  For example, the filing fees remain 
high, and it is unclear whether COMESA will truly be a regional “one-stop shop.”  
Regulators in several COMESA member countries, including Egypt, have already said 
that any COMESA filing would not necessarily obviate the need for a separate national 
filing.  Regulators in the East African Community countries (Burundi, Kenya, Rwanda, 
and Uganda) may also potentially demand separate filings.   

I. COMESA 

COMESA is a free trade area comprising 19 African countries2 established under 
the 1994 COMESA Treaty, which, among the other things authorizes the Council of 
COMESA to issue regulations on competition issues.3  In 2004, the Council of COMESA 
adopted the COMESA Competition Regulations (the “Regulations”).  The Regulations 
established the CCC, which is based in Lilongwe, Malawi, and set out a competition 
regulation framework, including a merger control regime and regulations prohibiting 
restrictive business practices and abuse of dominance.   

                                            
1  Please see our Alert Memorandum dated April 9, 2013 for a discussion of the draft Guidelines.  The key aspects 

of the final Guidelines are discussed below.   

2  COMESA comprises:  Burundi, the Comoros, Congo, Djibouti, Egypt, Eritrea, Ethiopia, Kenya, Libya, 
Madagascar, Malawi, Mauritius, Rwanda, Seychelles, Sudan, Swaziland, Uganda, Zambia, and Zimbabwe.   

3  COMESA Treaty, Article 55.   
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On January 14, 2013, the CCC announced that it would start accepting merger 
notifications.  Since then, the CCC has received around 34 notifications, and published 
approximately 21 decisions.  The CCC has not, so far, prohibited any notified 
transaction.  The CCC’s decisions have been comparatively brief, with limited 
discussion of the affected markets and competitive analyses.  However, some of its 
recent decisions indicate this may belie an increasingly sophisticated analytical 
approach. 4   

II. JURISDICTIONAL THRESHOLDS  

The Threshold Rules clarify the concept of a “regional dimension” in the 
Regulations and the nexus required for a merger to be notifiable to the CCC.  
(Previously, the COMESA regime’s thresholds were set at zero,5 leading to significant 
criticism of the approach.)  Under the Threshold Rules, a merger will be notifiable where 
at least one of the acquirer and the target operates in two or more member countries 
if both of the following thresholds are met:  (1); the combined annual turnover or 
combined value of assets in COMESA (whichever is higher) of all parties to the merger 
exceeds COM$ 50 million6 (c. €47.2m), and (2) the annual turnover or value of assets in 
COMESA (whichever is higher) of at least two of the parties to the merger exceeds 
COM$ 10m (c. €9.4m), unless each of the parties to a merger achieves at least two-
thirds of its aggregate or assets in the same member country.7   

The Guidelines explain that, whether an undertaking “operates” in a member 
country is determined based on its annual turnover or the value of its assets.8  The 
Threshold Rules set out a detailed methodology for calculating assets and annual 
turnover.  On the purchaser side, the turnover/assets of the entire group are taken into 

                                            
4  See, e.g.,, Robert Bosch/Hyetc Holdings, Case CCC/Mer, Aug. 29, 2014 and Holcim/Lafarge, Case 

CCC/MER/6/20/2014, Nov. 18, 2014.  In Holcim/Lafarge, while the CCC cleared the transaction, it expressed 
concerns expressed about the structure of the cement market in Madagascar.   Following a request from the 
Mauritian Competition Authority, the CCC referred the transaction to it under Article 24(8) of the Regulations for 
separate review under Mauritian competition law.   

5  Regulations, Article 23.   

6  The COMESA dollar (COM$) is pegged to the U.S. dollar; COM$1 is equal US$ 1.  See 
http://www.boz.zm/publishing/PressReleases/Comesa%20Dollar%20Introduction.pdf.   

7  Threshold Rules, Rule 4.   

8  Guidelines, Para. 3.9.   

http://www.comesacompetition.org/wp-content/uploads/2014/10/Decision-Number-13-2014-Bosch.pdf
http://www.comesacompetition.org/wp-content/uploads/2014/10/Decision-Holcim-and-Lafarge.pdf
http://www.comesacompetition.org/wp-content/uploads/2014/10/Decision-Holcim-and-Lafarge.pdf
http://www.boz.zm/publishing/PressReleases/Comesa%20Dollar%20Introduction.pdf


 

 

3 

account.9  On the seller side, only the turnover/assets of the target business is 
relevant.10 

The value of turnover and assets must be calculated in accordance with GAAP 
or, if companies’ audited financial statements are not prepared in accordance with 
GAAP, must be adjusted in light of the GAAP principles set out in the Threshold 
Rules.11  Financial Statements which are not in USD should be converted into USD 
(and thus COM$) using the relevant Central Bank rate.   

Annual turnover comprises the sales of products in member countries or 
provision of services provided to firms or consumers in member countries (after the 
relevant tax deductions).12  Assets comprise all assets in member countries, including 
assets arising from activities within COMESA, and are to be determined using the gross 
balance sheet value (including any assets acquired or divested since the preparation of 
the balance sheet).13   

III.  MERGER REVIEW PROCEDURE 

The Guidelines and the Merger Filing Fee Rules have clarified many issues of 
concern highlighted in our previous memoranda.  The below sets out the key changes 
following the release of the draft Guidelines and our last memorandum.   

A. Pre-Notification 

The Guidelines codify the CCC’s previous informal and discretionary practice of 
offering pre-notification consultations and comfort letters.  Parties may consult with the 
CCC to determine whether a merger is notifiable and to clarify questions of turnover or 
asset calculations, market shares, filing fee levels, or the information required for a 
comfort letter request or a notification.14  Further, an acquiring party (or both parties 
jointly) may request a comfort letter confirming that a merger is not notifiable due to its 
lack of an appreciable effect within COMESA.15  The requesting party or parties must 
                                            
9  Special rules apply to state-owned enterprises (“SOEs”).  Where the SOE is the acquirer, its turnover/assets will 

not include the turnover/assets of the relevant member country.  Threshold Rules, Rule (5)(3)(2).   

10  Id. at Rule (5)(2)(1.3).   

11  Id. at Rule 5(3)(3).   

12  Rule 5 (2) (3)-(5) of the Threshold Rules provides specific rules for the calculation of turnover of financial 
Institutions and insurance companies.  This approach is similar to that taken by many other regimes, including 
the European Commission.   

13  Threshold Rules, Rule 5(1).   

14  Guidelines, Para. 4.1.   

15  Id. at Para. 4.2.   
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submit a reasoned request with the relevant information and supporting documentation 
no later than 30 calendar days after the merging parties’ decision to merge.  The 
Guidelines indicate that the CCC is keen for parties to consult them on the form and 
contents of comfort letter requests.  The CCC will, if requested, keep the comfort letter 
request confidential.16   

The CCC will either provide a comfort letter, request further information, or inform 
the requesting parties that a full notification is required within 21 calendar days.17  
Where further information is requested, the CCC will respond within 14 calendar days 
after the receipt of the requested information.18  If the CCC decides that a full 
notification is required, unless the parties notify the CCC they do not wish to submit a 
notification within 14 calendar days,19 the comfort letter request will be deemed to 
constitute the merger notification, with the assessment period having begun on the date 
of its submission and the requesting party being considered the notifying party.20  Within 
30 calendar days, the notifying party will have to supplement the comfort letter request 
with a full notification form (Form 12) and all supporting documents.21  

B. Notification  

Notification of a merger must be made within 30 calendar days of the merging 
parties’ decision to merge and must be made by way of the CCC’s Form 12.22  The 
notification carries a filing fee.  Before the most recent revisions, the filing fee was the 
greater of 0.5% of the parties’ combined annual turnover or assets, with a cap of COM$ 
500,000.  The Merger Filing Fee Rules have significantly lowered these thresholds 
                                            
16  Id., at Para 4.3.  This mirrors the CCC’s approach to the confidentiality of merger notifications, where the 

notifying party must request that specific documents or information submitted as part of notification be treated as 
confidential.  Parties are encouraged to consult the CCC prior to notification about confidentiality concerns.  
Confidential information will only be disclosed to COMESA member country authorities where such authorities 
come under similar confidentiality obligations as the CCC. Guidelines, Paras 5.7-5.12.  Based on the Guidelines, 
only minimal information regarding the notification is published on the CCC’s website: the parties, their country of 
origin, the nature of the merger, and the economic sector involved.  Guidelines, Para.5.5(a).  In addition to this 
information, recent notices have also included market shares.  See, e.g., Cargill Holdings/ Zamanita, CCC 
Merger Inquiry Notice No.1 of 2015.   

17  Id. at Para. 4.6.   

18  Id. at Para. 4.7.   

19  The Guidelines do not explain the meaning of this provision.  The CCC may be referring to a scenario where the 
parties may require more time than permitted by Para. 4.8(c) to prepare a full notification or for other reasons are 
unable to file within this timeframe.   

20  The CCC’s standard approach is to require that at least one of the acquiring parties be one of the notifying 
parties.  The target may also choose to be one of the notifying parties.   

21  Id. at Para. 4.8.   

22  See http://www.comesacompetition.org/wp-content/uploads/2015/04/Revised-Form-12.pdf.   

http://www.comesacompetition.org/wp-content/uploads/2015/04/Statement-of-Merger-No-1-of-2015-Zaminital-V-Cargill.pdf
http://www.comesacompetition.org/wp-content/uploads/2015/04/Statement-of-Merger-No-1-of-2015-Zaminital-V-Cargill.pdf
http://www.comesacompetition.org/wp-content/uploads/2015/04/Revised-Form-12.pdf
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(though the filing fee remains high).  Under the new rules, the filing fee is equal to the 
lower of (i) COM$ 200,000 (c. € 189,070) or (ii) the higher of 0.1% of the parties’ 
combined annual turnover or value of assets in COMESA.  Thus, the maximum filing fee 
has been reduced to COM$ 200,000.  The CCC will calculate the filing fee within 7 
calendar days of notification and payment must be made within 7 calendar days 
thereafter.23     

C.  Review Process 

Under the Guidelines, the CCC must make a decision on the merger within 120 
calendar days of notification, or send notice to the parties and obtain permission from 
the Board of Commissioners to extend review (such extensions cannot cumulatively 
exceed 30 calendar days).24  Phase 1 will commence on the first day following the 
submission of a complete notification.25  The parties can expect to receive a Phase 1 
decision within 45 days of submission.26  If the CCC opens Phase 2 (in-depth review), 
the process will continue to the end of the 120 calendar-day review period (subject to 
any suspensions or extensions).27   

IV. CONCERNS AROUND COMESA AS A ‘ONE-STOP SHOP’ 

Although the recent legislative changes and guidelines discussed above have 
addressed several concerns raised by stakeholders, it remains to be seen whether 
COMESA will be a “one-stop shop,” or whether its individual member countries will 
insist on separate notifications.  Such a dual notification regime would introduce a 
significant additional burden, uncertainty, and potential for delays and inconsistent 
decisions.  In particular, it appears that if the East African Community Competition Act 
2006 comes into force,28 mergers that affect two or more of the four country members of 
                                            
23  The Rules do not specify responsibility for payment, appearing to leave the issues to the parties.   

24  Guidelines, Paras. 6.2-6.3.   

25  As noted above, if, following the submission for a request for a comfort letter, the CCC requires a full notification, 
Phase 1 is deemed to have commenced on the day the request was submitted.  In this scenario, as explained 
above, the notifying party would be expected to supplement the comfort letter request with a completed Form 12 
and all supporting documents in accordance with the standard notification requirements within 30 days of being 
informed of the CCC’s decision on the request for a comfort letter.  Guidelines, Para. 4.8(c).   

26  Id. at Para. 6.8.   

27  Id. at Para. 6.13.  The CCC may extend Phase 1 or Phase 2, as long as such extensions do not cumulatively 
exceed 30 calendar days.  The CCC may only stop the clock and suspend the period of the applicable phase 
where, following a request for information, a party does not provide such information within a reasonable time.  
No limit is put on the latter suspension period.  Instead of suspending the review period, the CCC may elect to 
proceed with its analysis and draw adverse inferences from the parties’ failure to produce the requested 
information.   

28  This was expected to occur in December 2014, but has been postponed for an unspecified period.   
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the East African Community (Burundi, Kenya, Rwanda, and Uganda), which are also 
members of COMESA, would require notifications to both the CCC and the East African 
Community Competition authorities.  Additionally, Egypt is moving toward implementing 
its own active merger control for transactions affecting the Egyptian market.  The 
current Egyptian notification form expressly states that notification of a transaction to the 
CCC does not obviate the need to report an otherwise notifiable transaction to the 
Egyptian Competition Authority.   

* * * 

If you have any questions with respect to the issues addressed herein, please 
feel free to contact any of your regular contacts at the firm listed 
at http://www.cgsh.com/.   

CLEARY GOTTLIEB STEEN & HAMILTON LLP 

http://www.cgsh.com/
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